Jonas Buud´s blogg

Jonas Buud´s blogg

3 veckor avklarade.

TräningPosted by Jonas Buud Mon, February 09, 2015 10:31:54

Nu har det gått tre veckor sedan läkaren ringde med domen om stressfrakturen. Tre veckor helt utan träning. Tre veckor med tankar och funderingar om varför? Gjorde jag något fel? Fick jag indikationer tidigare? Vad ska jag göra med all extra tid som man fick?

Så här efter ett tag så har jag funderat på om varför detta kom just nu. Jag har inte ändrat min träning nämnvärt på slutet. De enda som jag kan tänka mig är att säsongen var väldigt lång i år. Började ju med Paris Marathon i mitten av april och slutade med VM på 100 km i slutet av november. Att underlager i Doha dessutom bestod till största delen av gatsten och marmor kanske inte gjorde det hela bättre. Jag hade dock lite känningar redan i september. Jag var stel i höger baksida av låret, rumpan. Fick några övningar att göra och jag blev bra igen. Nu ska man komma ihåg att känningar här och där har man ganska ofta och att denna stelheten skulle kopplas till en kommande stressfraktur var nog just då ganska långsökt. Lyckades ju springa både Lidingöloppet, Les Templiers och VM på 100KM efter detta… Tror ändå att det är en lång rad av faktorer som är bidragande till att det blev som det blev i slutändan

Det går ändå hyfsat bra att inte träna… Men visst längtar man redan ut i skogen, speciellt de fina dagarna som vi hade i helgen. Jag har skaffat mig slalom skidor och åkt lite med Elvira på skidskolan. Jag har supportat Zandra på skidtävling i Lima. Spolat och skottat isbanan på lekplatsen på området. Renoverat ett rum i källaren. Städat garaget. Konstaterar även att tidigare när jag tränade så stupade jag i säng på kvällarna. Nu när jag går och lägger mig på kvällen så är jag pigg.

Konstaterar även att om man inte springer 18 mil i veckan så behöver man inte äta lite mycket. Vi har invägning på jobbet varje måndag…. Den invägningen är inte så kul nu. + 4 kg på 3 veckor. Tror att kroppen passar på att ladda in lite extra nu. Måste dock snart anpassa intaget efter mina minskade utgifter annars så blir det + 20 kg innan jag får börja springa igen.

Bästa med veckan: Slalomskolan i söndags.

Sämsta med veckan: + 4 kg på vågen (med andra ord en ganska bra vecka)

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Thomas Mon, February 09, 2015 13:51:43

Hej

Tim går också på slalomskola faktiskt ikväll, i hemmabacken i rackstad. 100 meters fallhöjd, en rejäl backe eftersom den är kort. Jag tycker också det är kul att vara med. Köpte faktiskt första gången i mitt liv egen utrustning förra veckan. Så det gäller att hitta nya utmaningar i livet och minnas allt bra

Posted by Fred Mon, February 09, 2015 11:21:50

hej Jonas, med över 40 år av tävlandet på nacken och flertalet skador så vet jag idag att jag tränade för lite styrka på slutet av min kariär det blev bara ultras i bergen!

Posted by Karin Mon, February 09, 2015 10:41:13

Hej Jonas! Hoppas att du blir frisk rekordsnabbt!

Jag tycker att det är intressant detta med skador och kanske speciellt stressfakturer. Kan man verkligen undvika dem? Hur uppstår de egentligen? Får man först en svaghet i benet (som hade kunnat "vilats" bort?) och sedan en fraktur? Om vi löpare - och speciellt ni elit - skulle vila vid varje känning så skulle man ju inte göra annat. Hur känner man skillnad på en känning och början på en stor skada - är det ens möjligt? Vore väldigt intressant att få mer kloka ord om detta. Vad säger proffessionen?